• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
KORKUT

 

Yerleşim yeri olarak yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişi bulunduğu tahmin edilen Korkut’un İlkçağda Urartu sınırları içinde yer aldığı bilinmektedir. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın komutanlarından Seyit İbrahim komutasındaki ordu yöreyi Selçuklu topraklarına ve bir süre İran hakimiyeti altında kalmıştır. Bu dönemde İlçe Farsça “Tepe” anlamına gelen “Til” adıyla anılmıştır. 1514 tarihli Çaldıran Zaferinden sonra yöre Osmanlı hâkimiyeti altına girmiş ve uzun süre nahiye statüsünde kalmıştır. 1964 yılında Korkut adını alan yöre 09.05.1990 tarih ve 3644 Sayılı Kanun’la İlçe statüsü kazanmıştır.

 

YERİ VE SINIRLARI: Korkut İlçesi Kuzeybatı Muş Merkez İlçesi, yine Güneyde Bulanık İlçesi, Doğuda Bitlis İli, Kuzeyde ise Hasköy İlçesiyle sınırlıdır. Korkut İlçesi Muş Ovasının doğusunda Van Gölü Çöküntüsünde komşu bir yerde bulunur. Rakımı 1300 metredir. Kuzeyden güneye 29 km. doğudan batıya 38 km. boyutlarında olmak üzere toplam 764 km2’lik alanı kapsamaktadır.

 

NÜFUS: 2017 Yılı Adrese dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sayımına göre İlçemiz Merkez  1930 Erkek, 1596 Kadın olmak üzere 3,526 Altınova Beldesi 1,372 Erkek 1,315 Kadın olmak üzere 2,687 olup, İlçemiz Köylerle birlikte 13,270 Erkek, 12,575 Kadın olmak üzere Toplam Nüfusu 25,845 kişidir.

 

COĞRAFİ YAPISI :

 

a)-İklim: İlçede şiddetli bir karasal iklim hakimdir. Doğal bitki örtüsü bozkır olup, yıllık ortalama yağış miktarı 700 mm. Civarındadır. Yıllık sıcaklık ortalaması 18.7 C. Yıllık yağış ortalaması ise 37 Kg. dır.

 

b)-Dağ,Ova ,Göl ve Akarsular:

 

Dağları; Haritada adı geçen hiçbir dağı olmamakla birlikte halk arasında Darebi, Tığo, Teco, Dağlıtaş, Kuremelik, Gabizdin, Siyahdağ, Suspert diye bilinen dağları mevcuttur. Bulanık İlçesi ile zirveleri sınır teşkil eden Otluk dağları batıdan başlayarak doğuya kadar uzanır. Yükseklikleri 2000 m. civarındadır. 

       

Ovaları; Korkut arazisinin 1/3’ü ovalarla kaplıdır. Ovalar İlçenin batıdan doğuya doğru uzanan 25 km. uzunluğundaki demir yoluna paralel kuzey ve güney istikametlerinde bulunmaktadır.

 

Yaylaları; İlçenin Kuzey bölgesi genelde orman olmayan, yüksekliği 1800-2000 m. Civarında platolarla kaplıdır. Belli başlı yaylalar Çınarardı Köyü Kolongo Yaylası, Demirci Köyü Yaylası, Mollababa Köyü Yaylası, Sarmaşık Köyü Yaylası bölgemizin büyük yaylalarındandır.

 

Akarsuları; Sazlıkbaşı Köyü ile Bitlis’in Güroymak İlçesi sınırlarından doğan Karasu Çayı zikzaklar çizerek Altınova Beldesi arazisi üzerinden 3 km. İlçemizden geçerek Hasköy İlçesi sınırlarına girer. Alazlı Köyü yakınlarında Kelereş Deresi, Kapılı Köyü yakınlarında Norkavak Deresi, İçboğaz Köyü İçboğaz Deresi belli başlı akarsu ve derelerdir.

 

Göletler; İlçe Merkezi üzerinde düzlük deresi üzerinde Korkut sulama göleti, Yedipınar Güven Köyü arasında Ayı Deresi üzerinde sulama göleti, Demirci Köyü Gum deresi sulama göleti mevcuttur. Uzunlukları 1 km.'yi geçmez.

 

c) Bitki Örtüsü: İlçede arazi genelde çıplaktır, ağaç yok denecek kadar azdır.Yaylalar ilkbahar ve yaz aylarında 20-25 cm.lik yabani otlarla kaplanır. İlçede mevcut derelerin içerisinde orman kavağı, yabani fındık, söğüt ve meşe ağacı sık bir şekilde bulunur.

 

SOSYAL VE KÜLTÜREL DURUM:

 

a)-Konut: Çevre ve Sosyo -Ekonomik şartlar nedeniyle İlçe Merkezinde ve Köylerde evler genellikle tek katlı olarak kerpiçten veya taştan yapılmıştır. İlçenin kurulmasıyla beraber var olan konut sıkıntısı daha da artmıştır. Evlerin Kat Sayıları 2 ve 3 Arasında yükselmiştir.

 

b)-Sosyal Yaşantı: Geleneksel yapı gereği çok çocuklu kalabalık Aileler bir veya iki odalı evlerde yaşamaktadır. Muş Yöresinin Mahalli folklörü azda olsa görünmektedir. Genellikle Düğünlerde oynayan oyunların isimleri aşırma, Koçeri, Botani, Gerandi’dir.

 

c)-Evlenme gelenekleri: Evlilik öncesinde evliliğe aile büyükleri karar verir. Kız isteme töreninde yüzük takılır ve kolonya, şeker ikram edilir. Daha sonra “Şerbet içme” de   denilen nişan töreni yapılır. Düğün genellikle Çarşamba günü erkek tarafının evinde toplanmaya başlar. Ertesi sabah gelinin götürülme töreniyle düğün son bulur.

 

d)-Ölüm ve Taziye: Ölü defnedildikten sonra ölünün birinci derecede yakınları mezarlığında tek sıra durur ve Mezarlığa gelenler baş sağlığı diler, Ertesi sabah ölü evinde Kuran okunmasından sonra öğlene kadar yine başsağlığı dilenir. İlçe genelinde Okuma yazma oranı % 70’dir. İlçede sinema ve tiyatro bulunmadığından halk genelde televizyon programlarını seyretmektedir. İlçe Merkezinde normal antenlerle TRT yayınlarının tümü ve özel kanalların büyük bir kısmı izlenebilmektedir.

Başkan'ın Mesajı
Aidat Borcu Sorgulama
Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.


BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTERMİSİNİZ
Firmamız Depo ve Mağaza Departmanında
çalıştırılmak üzere 1 Bay personel alımı olacaktır.
Bilgi ve müraacat için.
 (0224) 441 35 35
www.durpasan.com.tr


BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTERMİSİNİZ
BÜYÜMEKTE OLAN FİRMAMIZDA ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE
İLİK DÜĞMECİLER
DÜZ MAKİNACILAR
OVERLOKÇULAR
MEYDANCILAR
ÜTÜCÜLER
KESİMCİLER
KALİTE KONTROLCÜLER 'den
OLUŞAN 100'e YAKIN PERSONEL ALIMI OLACAKTIR.
TÜM SOSYAL HAKLAR MEVCUTTUR
BİLGİ ve MÜRACAAT : 0224 331 69 49 | 0530 889 49 16
ONGUR TEKSTİL   


BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTERMİSİNİZ

MATBAAMIZDA
KBA 4+LAK MAKİNEDE ÇALIŞMAK ÜZERE
OFSET BASKI USTASI VE YARDIMCI ARAMAKTAYIZ

BİLGİ ve MÜRACAAT : 0224 271 68 08 
AKSET MATBACILIK

 


Bursa Hava Durumu

Bursa Muşlu Sanayici ve İş Adamlar Derneği

© Copyright 2022  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top